PriusSajam automobila u Ženevi (Geneva Motor Show), 79. po redu, biće domaćin dve značajne premijere za Toyotu: to su novi Verso i novi Prius. Ova dva modela predstavljaju novi talas lansiranja programa od 13 vozila, a uključuje vrlo iscrpnu reviziju pogonskog sklopa zasnovanu na dve tehnologije: sistem optimalne vožnje - Toyota Optimal Drive, koji je usredsređen na optimizaciju efektivnosti benzinskih i dizel motora, i sistem hibridne sinergije - Hybrid Synergy Drive®.

 

 

• Svetska premijera novog modela Verso
• Evropska premijera novog modela Prius
• FT-EV, PHV i FCHV-adv koncepti za srednjeročno i dugoročno održivo kretanje

 

Svojom svetskom premijerom u Ženevi, novi Verso je upravo izbor kupaca kompakt višenamenskih vozila - MPV koji nisu spremni na kompromis. On kombinuje istinske vrednosti višenamenskog vozila kao što su prostranost, fleksibilnost i praktičnost sa komforom i dinamikom vožnje konvencionalnog putničkog vozila. Novi Verso koristi prednosti tehnologije optimalne vožnje - Toyota Optimal Drive, te je snaga motora uvećana i do 20%, a potrošnja goriva i emisije CO2 smanjeni za čak do 14%. CO2 emisije za asortiman od pet motora iznose najniže 140 g/km za vozilo sa sedam sedišta i motorom 2.0 D-4D (najbolja ponuda u klasi).

 

Verso

 

Najnapredniji izraz masovnog kretanja u svetu, novi Prius imaće svoju premijeru u Ženevi. U izvanrednoj ECO-ICON školjki karoserije koja se odlikuje izuzetno niskim koeficijentom otpora (drag coefficient) od Cd 0.25, ovaj novi Toyotin hibrid postavlja novi standard u inovaciji, dizajnu i uživanju u vožnji. 90% komponenata njegovog sistema hibridne sinergije sledeće generacije (Hybrid Synergy Drive® next generation) je redizajnirano, tako stvarajući lakši, kompaktniji pogonski sklop koji daje povećanje snage od 22% i 14% poboljšane emisije CO2 koje su sada smanjene na samo 89 g/km. Potrošnja goriva je takođe smanjena za 10% na samo 3.9l/100 km u kombinovanom ciklusu.


Vozila koncepta FT-EV (Future Toyota Electric Vehicle - Toyotino električno vozilo za budućnost), PHV (Plug-in Hybrid – Hibridno vozilo sa utikačem) i FCHV-adv (Hydrogen Fuel Cell Hybrid Vehicle adv - Hibridno vozilo na vodoničnu gorivnu ćeliju nove generacije) takođe će biti izložena, prikazujući Toyotu kao lidera u ekološkoj borbi za održivo kretanje kroz razvoj električnih pogonskih sklopova, kao i onih sa punjivom baterijom na utikač i gorivnom ćelijom.