[ Generalna ] 04 Novembar, 2008 19:52

Toyota Urban Cruiser

Mali mrav

Toyota uskoro planira početak prodaje malog terenca Urban Cruiser na evropskom tržištu. U pitanju je model koji je u matičnoj kući pozicioniran ispod kompaktnog SUV-a RAV4, a sposoban je da se elegantno zavuče i u najmanju ”rupu” gradskog parking prostora


 

Kako stvari stoje, segment kompaktnih SUV vozila beleži značajan i stalni porast prodaje. Kada je 1994. godine Toyota predstavila model RAV4, rodonačelnika pomenutog segmenta, tržište je bilo prilično uskraćeno za vozila takvog tipa, pa su ”prvenci” imali tu čast da postavljaju standarde. Sada se standardi postavljaju gotovo svakodnevno, pa je zaista teško ispratiti sve i ostati u trendu, a da ne govorimo koliki napor treba uložiti da bi se ponela ”titula” inovatora. Toyota ima bogatu istoriju u proizvodnji terenskih vozila, jer je još davne 1951. godine predstavila svoj prvi Land Cruiser, tako da je poluvekovna tradicija i dalje odličan pratilac stalnog uspeha među konkurentima, a svi su izgledi da će takvo blagostanje potrajati još dugi niz godina. Novo viđenje urbanog terenca, Toyota je predstavila još proletos na Salonu automobila u Ženevi, i to na primeru modela Urban Cruiser. Novi kompaktni terenac je u matičnoj kući pozicioniran ispod modela RAV4, a namenjen je pre svega lagodnom i zabavnom ”krstarenju” kroz grad sa ispunjenjem želje za eventualnom terenskom vožnjom.

Toyota Urban Cruiser tehnološki je blizanac modela Scion xD koji se već prodaje u Severnoj Americi. Kompaktne dimenzije (dužina je 3930 mm) čine ga poželjnim među kupcima koji provode dosta vremena u gradskim uslovima vožnje, a pri tome traže ipak nešto posebno. Širina od 1725 mm i visina od 1540 mm govore nam da se čak nije izašlo iz okvira aktuelnog B segmenta automobila, ali zadovoljstvo koje donosi izgled malog terenca jeste ono što daje snažan pečat. Prvi pogled na eksterijer zahteva od vas da blago protrljate oči i uverite se da ispred vas nije možda slika nekog ”umanjenog” Land Cruisera ili RAV4. No, kada shvatite da će gornja ivica automobila dosegnuti do brade prosečnog čoveka, postaje jasno da je Urban Cruiser zapravo mali (m)RAV, sposoban da se elegantno zavuče i u najmanju ”rupu” parking prostora, što je, u neku ruku, i smisao njegovog postojanja. Izgled prednjih i zadnjih svetlosnih grupa, baš kao i naglašeni blatobrani pružaju utisak da je Urban Cruiser zapravo širi nego što to pokazuje metarska traka. Točkovi od 17 inča doprinose atraktivnosti, a činjenica da je AWD (All Wheel Drive) sistem prisutan, daje dodatnu sigurnost vozaču. Dizel agregat zapremine 1,4 litre, sa dobro poznatom oznakom D-4D, zadužen je za pokretanje malog terenca i veoma zaslužan za pohvale iz oblasti ”ekologije” i ”ekonomije”. Naime, uz vrlo nisku potrošnju goriva, pomenuti agregat emituje ispod 140 g CO2/km, što je, mora se priznati, odličan rezultat s obzirom na 4x4 pogon. Toyota Urban Cruiser je predstavljena kao veliki ”prijatelj prirode”, što bi trebalo, pored drugih kvaliteta, da doprinese dobroj prodaji u Evropi.


Robustan izgled doprinosi utisku da se radi o mnogo većem vozilu

 

Prodaja u Evropi počeće krajem ove ili početkom sledeće godine, a evropskoj publici pružila se prilika da vidi Urban Cruiser, i to upravo na Salonu automobila u Parizu, koji je trenutno u toku, dok ovo čitate. Teško da nova Toyota dolazi na tržišno blagostanje, kao što je bio slučaj sa prvim modelom RAV4, sada već davne 1994. godine, jer u ovom trenutku, ipak postoje ozbiljni projekti i studije koje bi vrlo brzo mogle postati realnost. Od onih koji su već na tržištu, Urban Cruiser treba prvenstveno da se ”čuva” modela kao što su Suzuki SX4, Fiat Sedici ili Daihatsu Terios. No, i nedavno predstavljeni modeli Kia Soul ili Citroen C3 Picasso, mogu biti potencijalni konkurenti, pogotovo ukoliko im se podari 4x4 pogon. Pred nama je zanimljiv period koji bi trebao da pokaže koliko je mali (m)RAV zreo i sposoban za nastup na evropskom tržištu.


[ Generalna ] 04 Novembar, 2008 19:20

Kako to Prius radi?

Na levoj strani fotografije nalazi se benzinski motor snage 77 KS a desno je elektro-motor snage 68KS
Na levoj strani fotografije nalazi se benzinski motor snage 77 KS a desno je elektro-motor snage 68KS
Ispod haube Toyote Prius nalaze se dva motora i jedna baterija. Jedan motor je električni i on pruža drugom, benzinskom motoru, dodatnu snagu pri čemu u velikoj meri smanjuje potrošnju goriva a samim tim i emitovanje štetnih izduvnih gasova.

U zavisnosti od uslova vožnje auto pokreću ili elektro ili benzinski ili oba motora. Prelaz sa jednog na drugi izvor snage potpuno je automatizovana operacija koju kontroliše kompjuter ugrađen u auto - Hybrid Synergy Drive System.

Spoljašnjost auta je dizajnirana tako da se što manje protivi kretanju kroz vazduh (Cw = 0.26). Ova vrednost ne samo da doprinosi smanjenju buke u kabini veći smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 (104 g/km).
[ Generalna ] 04 Novembar, 2008 18:30

COROLLA SLAVI 40. RODJENDAN


COROLLA SLAVI 40. RODJENDAN21. avgusta, Toyota Motor Corporation je u Tokiju priredila specijalan medijski program, povodom proslave 40-godisnjice modela Toyota Corolla. Mozda niste znali da je Toyota Corolla najprodavaniji automobil na svetu, u brojkama - 31,64 milion prodatih komada do 2006. godine...
- Prva generacija Corolle je predstavljena u Japanu 1966. godine.

- Prva izvezena Corolla iz Japana bila je 1966. godine u Austaliji.

- Od svog predstavljanja, Corolla je bila broj 1 po prodaji u Japanu u 36 od proslih 40 godina.

- Do polovine 2006. godine, kumulativna svetska prodaja modela Corolla bila je 31,64 milion komada.
[ Generalna ] 03 Novembar, 2008 19:00
Vladan Petrović o Toyoti Land Cruiser V8 4.5 D-4D

Sposobnosti jednog od najkvalitetnijih terenskih automobila današnjice sa nama je podelio i aktuelni reli šampion Srbije, Vladan Petrović. Iskustvo i znanje petostrukog državnog šampiona u reliju potvrdilo je naše utiske o kvalitetu i sposobnostima Toyota Land Cruisera V8...
 
Vladan Petrović o Toyoti Land Cruiser V8 4.5 D-4D

"Zaista fascinantan terenac. Uživo deluje dosta moćnije i svežije nego na fotkama. Oduševljava me njegova pojava. Položaj za volanom je veoma lako pronaći, a posebno bih pohvalio interesantno rešenje za podešavanje volana po visini i dubini. Finkcije dugmića na stubu volana su logične i veoma lagane. Sedište se, takođe, pomera u svim mogućim smerovima, i očigledno su se japanci istinski potrudili da obezbede idealan položaj za vozača, što je jako bitno kod automobila ovog tipa. U automobilu vlada osećaj "ušuškanosti", udobnosti i luksuza. Izolacija je neverovatno dobra. Pravo je čudo kako su Japanci iz ovako "luksuzno-ispeglanog" i ogromnog terenca uspeli da izvuku najbolje off-road karakteristike, jer na prvi pogled sve izgleda kao da je podređeno luksuzu i komforu, i da se samo o tome razmišljalo do poslednjeg detalja. Impresivno, teško je rečima opisati osećaj u ovom automobilu."
 
Vladan Petrović o Toyoti Land Cruiser V8 4.5 D-4D

[ Generalna ] 03 Novembar, 2008 16:17

Toyotin AYGO je stvoren pod uticajem japanske kulture. Njegove glatke linije spajaju svež, moderan izgled sa osećajem individualnosti. Snažan, dinamičan oblik je inspirisan moćnim linijama vodenog skutera, dok unutrašnjost čistih linija odiše prefinjenošću i uzbuđenjem kokpita glisera. Uz to, AYGO nudi sjajno iskustvo u vožnji i slobodu da krenete kada god poželite.

[ Generalna ] 03 Novembar, 2008 16:06
 AYGO
  Yaris
  Auris
  Corolla Sedan
  Corolla Verso
  Avensis
  Prius
  RAV4
  Land Cruiser
  Hiace
  Hilux

Prius Snaga dobre ideje

Novi Toyota Prius predstavlja veliku ideju. To je automobil gde se snaga susreće sa preciznošću, inovacija sa vizijom i performanse sa odgovornošću.

Rezultat: Izuzetan učinak, izvrsna iskorišćenost goriva i izvanredna ekološka svest; što znači da svi dobijaju - današnji vozači i putnici, buduće generacije i sama planeta.

Nezaboravno novo iskustvo u vožnji – ovo je automobil čije je vreme tek došlo.
[ Generalna ] 03 Novembar, 2008 16:02
Toyota je jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu, sa prodajom od preko 8.8 miliona modela u 2006.¹ na svih pet kontinenata. Na Top 10 listi 500² najvećih kompanija po Fortune magazinu, Toyota je među vodećim svetskim korporacijama i ponosno zauzima mesto najomiljenijeg proizvođača automobila, priznanja koje, kako veruju u kompaniji, potiče od njene posvećenosti zadovoljstvu kupca. Toyotu čini niz vrednosti i principa koji imaju korene u godinama kada je kompanija osnovana u Japanu. Toyotina priča počinje krajem 19. veka, kada je Sakichi Toyoda izumeo prvu tkačku mašinu koja je napravila revoluciju u tekstilnoj industriji zemlje. U januaru 1918, Sakichi je osnovao Toyoda Spinning & Weaving Company i uz pomoć svog sina Kiichira Toyode ostvario svoj životni san – konstruisao je automatsku tkačku mašinu 1924. godine. Dve godine kasnije, osnovao je kompaniju Toyoda Automatic Loom Works (Toyoda automatske tkačke mašine). Poput svog oca, Kiichiro je bio inovator. Tokom svojih poseta Evropi i Sjedinjenim državama u 1920-im godinama, duboko se zainteresovao za automobilsku industriju koja je bila u povoju. Na najbolji način iskoristivši 100,000 funti koje je Sakichi Toyoda dobio od prodaje patentnih prava na svoju automatsku tkačku mašinu, Kiichiro je postavio temelje Toyota Motor Corporation (TMC), koju je osnovao 1937. godine. Od tkačkih mašina do automobila, glavna smernica Toyote je bila probijanje granica proizvodnje.
[ Generalna ] 27 Oktobar, 2008 15:47

Tojota Motorna Korporacija (Toyota Motor Corporation - TMC), na japanskom: トヨタ自動車株式会社; Toyota Jidōsha Kabushikigaisha, je japanski proizvođač automobila, baziran u gradu Tojota, koji pruža finansijske servise i učestvuje u ostalim granama biznisa. Proizvodi vozila pod imenima Tojota, Hino, Scion i Leksus, i poseduje veći deo Dajhacua. Kompanijini Tojota automobili se poštuju zbog svoje izdržljivosti i pouzdanosti.

[ Generalna ] 27 Oktobar, 2008 15:28
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.co.yu i možete početi sa blogovanjem.
«Prethodni   1 2