U petak 21. novembra u 11:40 zvanično je počela proizvodnja Toyotinog novog top modela za Evropu, u fabrici Toyota Motor Manufacturing UK. Fabrika Burnaston u oblasti Derbyshire proizvodiće dva tipa karoserije – sedan i karavan/wagon – da bi podržala godišnji cilj prodaje u Evropi od 115.000 vozila. Dizajniran, izgrađen i sklopljen u Evropi, potpuno novi Avensis biće lansiran u Africi, centralnoj i južnoj Americi, kao i u Okeaniji. Prodaja počinje širom Evrope u januaru 2009. godine.
Potpuno novi Avensis opremljen je sistemom Toyota Optimal Drive, što je novi koncept koji obezbeđuje neverovatnu ravnotežu smanjene potrošnje goriva, niske emisije CO2, kao i zadovoljstvo u vožnji bez kompromisa. Po prvi put u Evropi, izbor benzinsih motora nudi Toyotinu revolucionarnu Valvematic tehnologiju koja potrošnju goriva snižava čak za 26 odsto. Takođe poseduje Multidrive S – novi sekvencijalni menjač sa sedam brzina koji koristi Toyotinu najnoviju tehnologiju neprekidno promenljivog prenosa.
Avensis je lansiran 1997. godine kao prvi Toyotin model koji se isključivo razvija za evropsko tržište. Više od deset godina kasnije, treća generacija Avensisa sebi je obezbedila mesto Toyotinog top modela za Evropu. Ovaj novi model dizajniran je u Evropi (ED2 – Francuska), izgrađen u Evropi (Toyota Tehnički centar - Technical Centre – Belgija) i proizvodiće se u Evropi (u Velikoj Britaniji i Poljskoj) – a matici D segmenta doprinosi novim nivoom vrhunskog kvaliteta, dinamičnog upravljanja i uglađene vožnje.